ada
ADA refactor
Ks. virus. Kääntää portaalin siniseksi eli Resistance-factionille. Nimi tulee pelin taustatarinassa esiintyvästä keinoälystä (ADA).
aegis
aegis, aegis shield
Ks. shieldi.
AP
access points
Pelaajat saavat AP:tä eri toiminnoista pelissä, kuten linkkien ja fieldien rakentelusta tai tuhoamisesta, portaalin valtaamisesta jne. Kerättyään tietyn määrän AP:tä pelaaja nousee seuraavalle tasolle (1–16), ja voi käyttää voimakkaampia esineitä. Vastaavat muiden pelien “kokemuspisteitä”. Tasojen AP-rajat: 0, 2 500, 20 000, 70 000, 150 000, 300 000, 600 000, 1 200 000, 2 400 000, 4 000 000, 6 000 000, 8 400 000, 12 000 000, 17 000 000, 24 000 000, 40 000 000. Tasoille 9–16 pääsyyn vaaditaan myös badgeja.
axa
AXA shield
Entinen nimitys Aegis Shieldille. Ks. shieldi.
agentti
agent
Ingressiä pelaava henkilö.
anomalia
anomaly
Ks. eventti.
avain
portal key
Saadaan portaalien häkkäämisestä. Tarvitset portaalin avaimen jos haluat muodostaa siihen linkin toisesta portaalista. Avaimen avulla voit myös katsoa portaalia vaikka et ole sen vieressä ja ladata sen resonaattoreita.
banni, banaani
ban
Kun agentin pääsy peliin estetään Nianticin toimesta jostain syystä. Yleensä seuraus jostain sääntöjen rikkomisesta.
badge
badge
Pelaaja voi erilaisten omien statistiikkojen kasvattamisesta saada badgeja, jotka vastaavat muista peleistä tuttuja "achievementtejä", ja jotka näkyvät pelaajan profiilinäkymässä pelissä. Badgeja on eritasoisia riippuen siihen liittyvän statistiikka-arvon suuruudesta: pronssi, hopea, kulta, platina, onyx (musta). Esimerkiksi Connector-badgen saa tekemällä linkkejä portaalien välille: 50 linkkiä = pronssinen badge, 1000 linkkiä = hopea jne.
burnata, burnout
burnout
Kun olet häkännyt portaalin 4 kertaa (tai enemmän, jos siihen on asennettu multihack-modi), portaali siirtyy “burned out” tilaan ja kestää 4 tuntia, ennen kuin voit häkätä portaalia uudestaan.
bursti, bursteri
XMP burster
Pommi, jonka voi laukaista ja joka vahingoittaa resonaattoreita (vähentää niiden energiaa). Teho riippuu bursterin tasosta (1–8) ja on suurimmillaan laukaisupisteessä vähentyen tasaisesti ulospäin siitä. Saadaan portaalien häkkäyksestä.
capsule, capsu
capsule
Esine, jonka sisään voi laittaa enintään 100 muuta esinettä. Capsulessa olevat vievät tilaa normaalista inventorystä, mutta niitä ei voi käyttää. Capsulea voidaan käyttää tavaroiden siirtoon pelaajalta toiselle (kaikkia tavaroita ei tarvitse tiputtaa yksitellen), tärkeiden esineiden säilöntään ja usean avaimen hankintaan samalle portaalille. Katso myös quantum.
checkpoint
checkpoint
Syklin (ks. cycle) aikana on tarkistuspiste eli checkpoint 5 tunnin välein. Tälläin lasketaan solun sisällä olevien fieldien mukaiset MU:t ja annetaan pisteet sen mukaan käynnissä olevan syklin pistetilanteeseen.
comm, commi
comm
Pelin “keskustelukanava”, jonka kautta voit lähettää viestejä muille pelaajille, joko pelistä itsestään (puhelimessasi) tai intel-kartan kautta. Huomioi viestejä lähettäessäsi, haluatko, että sen näkevät kaikki vaiko pelkästään oman factionisi pelaajat (ks. public, faction chat). Viestin näkevät pelaajat, jotka ovat tietyn matkan (yleensä 20 km) päässä viestin lähetyspaikasta.
crossfaction, crossi, CF
crossfaction
Tapahtuma, keskustelu tai muu vastaava, johon osallistuu pelaajia molemmista pelin factionista ja jossa tehdään yhteistyötä ja oleskellaan/keskustellaan sulassa sovussa.
cycle
cycle
Solun sisäinen kilpailu MU:sta käydään sykleissä (cycle). Sykli kestää 175 tuntia, minkä jälkeen pistelasku nollataan ja alkaa uusi sykli.
decay
decay
Portaaliin asennetut resonaattorit menettävät itsekseen energiaa 15% päivässä, eli 7 päivän kuluttua niiden asennuksesta portaalin resonaattorit ovat menettäneet kaiken energian ja tuhoutuneet. Portaalista tulee tällöin neutraali, joka ei kuulu kummallekaan factionille. Resonaattorien tuhoutumisen tällä tavalla voi estää lataamalla niihin lisää energiaa eli XM:ää.
deployata, deplota, laittaa
deploy
Resonaattorien tai modien asentaminen portaaliin. Resonaattoreita deployatessa kannattaa asettua niin että portaali on pelaajan rangen reunalla, koska resonaattorit asettuvat samalla etäisyydelle portaalista kuin mitä pelaaja on niitä asentaessaan.
dropata
drop
Pudottaa esineitä, kuten esim. burstereita tai resoja, maahan pelin sisällä. Yleensä tarkoituksena on antaa ne toiselle pelaajalle, joka voi ne tiputtamisen jälkeen maasta poimia itselleen.
eventti
event, anomaly
Pelintekijöiden eli Niantic Labsin koordinoima virallinen tapahtuma, esim. Persepolis Helsinki. Järjestetään yleensä pidempinä sarjoina (Shōnin, Persepolis). Eventeissä suuri määrä pelaajia kokoontuu eventin tapahtumakaupunkiin ja kilpailee voitosta tiettyjen sääntöjen mukaan (yleensä tiettyjen portaalien hallussapito määrättyinä ajankohtina).
faction
faction
Ingressissä on kaksi “joukkuetta” eli factionia, Enlightened (vihreät, “sammakot”) ja Resistance (siniset, “smurffit”), jotka taistelevat portaalien hallinnasta.
faction chat
faction chat
Pelin omalle factionille omistettu keskustelukanava (ks. comm), jonka näkevät vain saman factionin puolella pelaavat. Kysy myös pidempään pelanneilta pelaajilta muista keskustelukanavista (ks. telegram).
farmi, farmata
farm
Joukko lähellä toisiaan sijaitsevia portaaleja, joita voi helpohkosti kiertää ja häkätä, jotta saisi nopeammin lisää esineitä.
fieldi, fieldata
field, control field
Linkittämällä kolme portaalia yhteen niin, että linkit muodostavat kolmion, syntyy tähän kolmioon kenttä eli control field. Kentästä saa MU-pisteitä, jotka ovat globaalin pistelaskun ydin. Alkuvaiheessa tärkeämpää on, että kentästä saa paljon AP:tä.
flipata
flip
Käyttää virusta muuttaakseen portaalin omistusta toiselle factionille. Ks. virus.
flipcard
flipcard
Ks. virus.
force amp, famp
force amp
Modi, joka lisää portaalia vastaan hyökkäävään pelaajaan tehtävää vahinkoa. Saa hyökkäykset kuluttamaan enemmän XM:ää ja siten enemmän kuutioita. Turret + force amp lisää vaikutusta. Saadaan portaalien häkkäyksestä.
glyyffi, glyph
glyph
Aloittamalla portaalin häkkäyksen painamalla Hack-nappia pitkään siirryt “minipeliin”, jossa sinun tulee toistaa sarja kuvioita, glyyffejä. Mitä paremmin onnistut, sitä enemmän ja/tai parempia esineitä voit saada portaalista tavallisen häkkäystuloksen lisäksi. Glyyffit ja niiden merkitykset ovat osa Ingressin taustatarinaa.
häkätä, hakata, hakkeroida
hack
Portaalin vieressä ollessasi voit pelissä häkätä portaalia, jolloin saat siitä esineitä (burstereita, resonaattoreita, modeja), joita tarvitset pelissä. Voit häkätä sekä oman että vastustajan hallussa olevia portaaleja. Oman joukkueen hallussa olevista portaaleista saat yleensä paremmin esineitä. Vihollisportaali voi myös zapata sinut, jolloin menetät XM:ää. Häkkäyksen jälkeen joudut odottamaan 5 minuuttia ennen kun voit häkätä portaalia uudestaan (ellei portaaliin ole asennettu heat sink-modeja). Katso myös: burnata, glyyffi.
hangout
hangout
Google Hangouts -ohjelman keskustelu kahden tai useamman ihmisen välillä. Nykyään korvattu käytännössä kokonaan Telegramilla.
heat sink, hs
heat sink
Modi, joka vähentää portaalin häkkäyskertojen välissä odotettavaa aikaa. Nopeuttaa esineiden keräämistä esim. farmeilla. Kolmea eri harvinaisuusastetta: Common, Rare, Very Rare. Mitä harvinaisempi heat sink, sitä enemmän se vähentää odotusaikaa. Heat sink + multi-hack on yleensä hyvä yhdistelmä. Saadaan portaalien häkkäyksestä.
intel
intel
Kartta, joka näyttää pelimaailman portaalit, linkit ja kentät. Kartta löytyy osoitteesta https://www.ingress.com/intel. Ks. myös operaattori.
inventory, invi, invis
inventory
Esineet, jotka pelaajalla on mukanaan. Pelaaja voi kantaa mukanaan korkeintaan 2000 esinettä. Inventoryn näkee menemällä OPS → Inventory.
invi limit
inventory limit
Pelaajan inventoryyn mahtuu vain 2000 itemiä yhtäaikaa, joskin on mahdollista saada hetkellisesti yli 2000, jos viimeisellä häkkäyksellä tulee monta esinettä kerralla.
jarvis
Jarvis virus
Ks. virus. Kääntää portaalin vihreäksi eli Enlightened-factionille. Nimi tulee pelin taustatarinasta esiintyvästä henkilöstä (Roland Jarvis).
kapseli
capsule
Ks. capsule.
kasifarmi
level eight farm
Joukko lähekkäisiä portaaleita jotka ovat ylimmällä tasolla eli tasolla 8. Ks. farmi.
kasipallo
eight level eight players
Kahdeksan 8-tason pelaajaa pelaa yhdessä, jolloin voidaan nostaa portaaleita suoraan tasolle 8.
kenttä
field
Ks. fieldi.
kierrätys, kierrättää
recycle
Inventoryssä olevia esineitä, joita pelaaja ei koe tarvitsevansa, voi kierrättää, jolloin ne häviävät inventorysta ja pelaaja saa pienen määrän XM:ää (yleensä 20 × kierrätettävän itemin leveli). Kierrätys tehdään valitsemalla esine inventorystä ja painamalla Recycle.
kilpi
shield
Ks. shieldi.
kivesdeploy
Portaali, jonka resonaattorit on deployattu aivan kiinni portaaliin. Tällainen portaali on helppo kaataa, sillä bursterit tekevät täyden vahingon kaikkiin resonaattoreihin kerralla.
koodi
passcode
Erilaisista pelintekijöiden eli Nianticin julkaisemista medioista (videot, kuvat jne.) saattaa läytyä piilotettuja koodeja. Koodin voi syöttää skanneriin valitsemalla OPS → Passcode, jolloin saa joitakin esineitä sekä usein pienen määrän XM:ää ja AP:ta. Koodeilla on rajallinen määrä käyttökertoja, joka niiden levitessä tulee nopeasti täyteen. Jos koodia on käyttänyt maksimimäärä pelaajia, se ei enää anna esineitä vaan ilmoituksen “This passcode has been fully redeemed”.
kuutio, cube
power cube
Esine, jonka käyttämällä pelaajan XM-varasto täydentyy. Saadun XM:n määrä riippuu käytetyn kuution tasosta (1–8). Saadaan portaalien häkkäyksestä.
ladata
recharge
Portaaliin asennetut resonaattorit menettävät hiljalleen energiaa ja tuhoutuvat (ks. decay), ellei niitä ladata. Myös toisen factionin pelaaja voi ampua burstereilla resonaattoreita vähentäen niiden energiaa. Voit ladata resonaattoreihin lisää energiaa, kun olet sen vieressä. Jos sinulla on avain portaaliin, voit myös etäladata (remote recharge) sen resonaattoreita.
lanata
clean
Siivota isompi alue vastustajan portaaleista.
link
Linkin muodostaminen kahden portaalin välille. Vaatii, että molemmilla portaaleilla on täydet 8 resonaattoria, seisot yhden portaalin vieressä ja sinulla on avain toiseen portaaliin. Linkin maksimipituus riippuu sen portaalin, josta linkki tehdään, tasosta ja varustuksesta (ks. link amp). Huomaa, että linkki ei voi ylittää toista linkkiä/fieldiä. Katso myös fieldi.
link amp
Modi, joka lisää portaalista lähtevien linkkien maksimipituutta. Kolmea eri harvinaisuusastetta: Rare, Very Rare, SoftBank. Mitä harvinaisempi link amp, sitä enemmän etäisyyttä se lisää. Saadaan portaalien häkkäyksestä.
maksimietäisyys
range
Ks. range.
media
media
Häkkäyksestä joskus saatava multimediaa (yleensä videon) sisältävä esine. Sisältää taustatarinaan liittyvää materiaalia.
mitali
badge
Ks. badge.
modi
mod
Portaaliin voi asentaa neljä modia, jotka vaikuttavat portaaliin eri tavoilla. Yksi pelaaja voi asentaa korkeintaan kaksi modia/portaali. Modeja ovat shield, force amp, turret, heat sink, multi-hack ja link amp. Saadaan portaalien häkkäyksestä.
mopata
clean
Ks. lanata.
MU
mind units
Pelissä muodostetut fieldit antavat MU-pisteitä kokonsa ja peitetyn alueen asukastiheyden mukaan. Pelaaja ei suoraan tee MU:lla mitään, vaan joukkueiden hallussa olevat MU-määrät ovat paikallisen (ks. solu) ja globaalin “pistelaskun” perusta.
MUFG, muki, muhku
MUFG capsule
Entinen nimitys Quantum Capsulelle.
multi-hack, multi, mh
multi-hack
Modi, joka lisää portaalin häkkäyskertoja ennen burnausta. Kolmea eri harvinaisuusastetta: Common, Rare, Very Rare. Mitä harvinaisempi multi-hack, sitä enemmän kertoja se lisää. Heat sink + multi-hack on yleensä hyvä yhdistelmä. Saadaan portaalien häkkäyksestä.
noppa
powercube
Ks. kuutio.
op, oppi, opsi
op, operation
“Operaatio” eli jonkinlainen suurempi yhteistyöhanke saman factionin pelaajien kesken. Vaatii yleensä suunnittelua ja koordinointia. Mittakaava vaihtelee kaupunginosa-tasosta monia maita yhdistäviin operaatioihin.
operaattori
operator
Usein operaatiossa tarvitaan henkilö, joka seuraa intel-karttaa, kommunikoi ja koordinoi eri puolilla liikkuvien pelaajien toimia.
passcode
passcode
Ks. koodi.
pommi, papatti
XMP burster
Ks. bursteri.
portti, portaali
portal
Pelaaminen perustuu portaaleihin, jotka ovat pelaajien ehdottamia jollain tapaa kulttuurisesti merkittäviä paikkoja oikeassa elämässä. Pelissä portaalin voi vallata omalle joukkueelleen, häkätä saadakseen esineitä ja linkittää toiseen portaaliin.
primary
primary site
Eventin pääpaikkakunta (ks. eventti).
public
public
Pelin yleinen keskustelukanava (ks. comm), jonka näkevät molempien factioneiden pelaajat. Täällä ei kannata puhua pelisuunnitelmista 🙂
putsata
clean
Ks. lanata.
quantum
quantum, quantum capsule
Harvinainen capsule, jossa olevat esineet monistuvat vähitellen. Kannattaa käyttää arvokkaiden esineiden säilömiseen. Tunnettiin aiemmin nimellä MUFG Capsule.
range
range
Scannerissa pelaajan ympärillä näkyvän kehän säde, 40m. Tämän kehän sisällä olevien portaalien ja esineiden kanssa pelaaja voi olla suoraan tekemisissä (esim häkätä portaalia tai deployata siihen resoja, tai poimia maasta esineitä)
red zonetus
red zoning
Hyökkäystaktiikka, jossa minimoidaan XM:n kulutus.
reso, resonaattori
resonator
Esine jota voi deployata portaaliin saadakseen sen oman puolen hallintaan. Asentamalla täydet 8 resonaattoria portaalin voi linkittää toisiin portaaleihin. Portaalin taso (1–8) on siihen asennettujen resonaattoriden tasojen (1–8) keskiarvo. Saadaan portaalien häkkäyksestä.
sammakko, frogi
frog
Lempinimi pelaajille, jotka kuuluvat Enlightened-factioniin (ks. faction).
satelliitti, secondary
secondary site, satellite
Eventin toissijainen paikkakunta (ks. eventti)
shieldi
shield
Modi, joka suojaa portaalin resonaattoreita burstereista aiheutuvalta vahingosta. Neljää eri harvinaisuusastetta: Common, Rare, Very Rare, Aegis. Mitä harvinaisempi kilpi, sitä enemmän suojaa se antaa. Saadaan portaalien häkkäyksestä.
skanneri
scanner
Itse Ingress-sovellus eli ohjelma, joka asennetaan puhelimeen (tai muuhun laitteeseen) pelin pelaamiseksi.
smurffi
smurf
Lempinimi pelaajille, jotka kuuluvat Resistance-factioniin (ks. faction).
solu
cell
Maapallo on jaettu useampaan pienempään alueeseen eli soluun, joiden sisällä kilpaillaan paikallisesti MU:sta (ks. fieldi). Voit nähdä oman alueesi ja sen tämänhetkisen tilanteen valitsemalla Ingressissä OPS → Intel → Regional scores.
suoja
shield
Ks. shieldi.
synkkaus
force sync
Joskus pelissä saattaa esiintyä ongelma, jossa pelaajan skanneri ei ole synkronoitu pelin palvelinten kanssa. Tämä näkyy erilaisina outoina ilmiöinä, kuten portaalien häviämisellä pelin kartalta. Tällöin auttaa pakotettu synkronointi eli force sync. Löytyy menemällä OPS → Device → Force sync. Voi joutua tekemään kahdestikin.
tapahtuma
event
Ks. eventti.
telegram, tele, tg
telegram
Chat-ohjelma, jota yleensä käytetään kommunikointiin agenttien välillä. Löytyy osoitteesta https://telegram.org/. lisää vanhemmilta pelaajilta.
tikkeri/tikkari
guardian
Portaali, joka on ollut pitkään saman henkilön omistuksessa. Ennen niitä yritettiin pitää Guardian-badgea varten, nykyään lähinnä tunnearvon vuoksi.
tiputtaa
drop
Ks. dropata.
turret, tykki
turret
Modi, joka lisää hyökkäysnopeutta portaalia vastaan hyökkäävää pelaajaa kohtaan. Saa hyökkäykset kuluttamaan enemmän XM:ää ja siten enemmän kuutioita. Turret + force amp lisää vaikutusta.
upata
upgrade
Päivittää portaaliin asennettuja resonaattoreita korkeamman tasoisilla.
virus
virus
Harvinainen erikoisase, jolla portaalin omistavaa joukkuetta voi vaihtaa. Tämä ei tuhoa resonaattoreita, vaan portaalin resonaattorit ja taso säilyvät, mutta sen omistus siirtyy viruksen käyttäjälle. Kaikki portaalissa kiinni olevat linkit tuhoutuvat. Viruksen käyttämisestä ei saa AP:ta, joten näitä aseita kannattaa käyttää harkiten. Virus-aseen käyttäminen vaatii paljon XM:ää, minkä johdosta pelaaja voi sillä kääntää vain portaalin, joka on korkeintaan yhtä tasoa korkeampi kun mitä pelaaja itse on. Viruksia on kahta erinimistä, Jarvis virus (kääntää portaalin vihreäksi eli Enlightened-factionille) ja ADA refactor (kääntää portaalin siniseksi eli Resistance-factionille). Viruksia saadaan portaalien häkkäyksestä. Huomaa, että kääntäessäsi portaalin omalle puolellesi tulevat kaikki portaalissa olevat resonaattorit ja modit nimiisi, joten todennäkäisesti et voi lisätä/upata mitään.
XM
exotic matter
Pelissä käytetty “energia”, jota löytyy valkoisina pisteinä maastosta vaihtelevin määrin, tiheästi portaalien ympärillä. Useimmat pelaajan pelissä tekemät toiminnot kuluttavat XM:ää (esim. häkkäys, bursterien laukaiseminen). XM:ää saa takaisin maastosta keräämällä, kuutioita käyttämällä tai kierrättämällä tavaraa.
zap, zäpätä
zap
Kun häkkäät toisen factionin omistuksessa olevaa portaalia, saattaa portaali “zapata” sinua, jolloin menetät XM:ää. Kuinka kovaa portaali zappaa riippuu sen tasosta sekä mahdollisesti siihen asennetuista modeista.
zaprange
zaprange
Etäisyys jolla portaali voi ampua eli zapata pelaajaa.

Lyhenteet

Harvinaisuus

Esineiden harvinaisuusaste: mitä harvinaisempi, sen tehokkaampi.

C
Common
Yleinen
R
Rare
Harvinainen
VR
Very Rare
Erittäin harvinainen

Modit

MH
multi-hack
Ks. multi-hack.
CMH
common multi-hack
Yleinen multi-hack. 1 kpl = 8, 2 kpl = 10, 3 kpl = 12, 4 kpl = 14 häkkäystä lisää
RMH
rare multi-hack
Harvinainen multi-hack. 1 kpl = 12, 2 kpl = 16, 3 kpl = 20, 4 kpl = 24 häkkäystä lisää
VRMH
very rare multi-hack
Erittäin harvinainen multi-hack. 1 kpl = 16, 2 kpl = 22, 3 kpl = 28, 4 kpl = 34 häkkäystä lisää
HS
heat sink
Ks. heat sink.
CHS
common heat sink
Yleinen heat sink. 1 kpl = -20%, 2 kpl = -28%, 3 kpl = -35%, 4 kpl = -42% ajasta
RHS
rare heat sink
Harvinainen heat sink. 1 kpl = -50%, 2 kpl = -63%, 4 kpl = -72%, 4 kpl = -79% ajasta
VRHS
rare heat sink
Erittäin harvinainen heat sink. 1 kpl = -70%, 2 kpl = -81%, 3 kpl = -87%, 4 kpl = -92% ajasta.
FA
force amp
Ks. force amp. 1 kpl = 2×, 2 kpl = 2.25×, 3 kpl = 2.375×, 4 kpl = 2.5× enemmän vahinkoa.
TU, T
turret
Ks. turret.
LA
lamp
Ks. force amp. 1 kpl = 2×, 2 kpl = 2.25×, 3 kpl = 2.375×, 4 kpl = 2.5× pidempiä linkkejä.
S, SH
shield, portal shield
Ks. shieldi. Common = 20%, Rare = 30%, Very Rare = 50% lisää suojausta.

Muut

XMP
XMP burster
Ks. bursteri.
L1, L2, …, L16
level 1, level 2, …
Ilmaisee pelaajan tai esineen tason, level 1–16.
P1, P2, …, P8
L1 portal, L2 portal, …
Tason 1–8 portaali.
R1, R2, …, R8
L1 resonator, L2 resonator, …
Tason 1–8 resonaattori.
X1, X2, …, X8
L1 burster, L2 burster, …
Tason 1–8 bursteri.